Fredagsintervjun – MICKE LINDGREN

Han är hjärnan bakom SVT:s omtalade satirprogram Svenska Nyheter, som har fått Kinas myndigheter att rasa och svenska organdonatorer att rusa. Han har utmanat gränserna inom public service och hotade vid något tillfälle att hoppa av sitt uppdrag som regissör och producent.

Hans kreativa hem är Grotesco-kollektivet, och han skapade filmer och musikaler med kompisen Henrik Dorsin redan på lågstadiet. Han kunde ha blivit jurist, och levde på Kuba i ett halvår med Che Guevara som husgud, men mötet med den kubanska staten stötte bort honom.

I Fredagsintervjun berättar regissören, producenten och skådespelaren Michael Lindgren om dramatiken bakom kulisserna när Svenska Nyheter hade publicerat en grov satir över den kinesiska kulturen på Kinas motsvarighet till Youtube. Efterspelet var nära att få honom att lämna jobbet.

Vi får också veta hur han och Henrik Dorsin präglades av sin barndoms Lidingö, hur Grotescos flyktingmusikal kom till och varför Micke Lindgren tror att den här satiren hade varit omöjlig i kommersiell tv. Trots sin samhällskritiska hållning tycker han att den svenska demokratin fungerar rätt bra, och han ser den politiska omställningen efter flyktingkrisen 2015 som ett tecken på just detta.