Om Staffan Dopping

Jag har arbetat med ord, journalistik och kommunikation sedan mitten av 70-talet. Jag har en bakgrund som journalist i radio och tv, bland andra för TT Nyhetsbyrån, Radio Stockholm, TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio. Jag har också varit informationsdirektör i Försvarsmakten och seniorkonsult i kommunikationsbyrån K-Street Advisors. Sedan 2015 arbetar jag som fristående konsult i eget företag, med ett avbrott som visstidsanställd på Migrationsverkets kommunikationsavdelning juni 2016 – april 2017.

27 år som journalist

Uppdragen under åren som journalist var varierande. Från popprogrammet Listan på 80-talet till Gomorron Sverige, Nyhetsmorgon och Studio Ett på 90- och 00-talen. Jag var också varit nyhetsröst på ärevördiga TT (70-talet) och en av rösterna bakom Radio Stockholms succéer Sommarpuls och Storstadspuls på 80-talet. Mer om dessa år kan du läsa under Biografi och du kan också lyssna på några exempel under Radiomannen.

Spanar och spånar

När radioprogrammet Spanarna startade 1988 var jag en av de tre personer som spanade – inslaget var då en del av P3-programmet Metropol. Jag återvänder då och då till Spanarna, och min vana att göra iakttagelser av vår föränderliga och förunderliga värld kommer också till uttryck i mina aktiviteter på sociala medier. På Twitter har jag drygt 20 000 följare.  www.twitter.com/staffandopping Jag delar också med mig av bilder på Instagram instagram.com/staffandopping och jag bloggar också här på hemsidan.

Programledare i Kvartal

Sedan sensommaren 2018 är jag fast medarbetare på nättidningen Kvartal, som vill bidra till det demokratiska samtalet genom essäer, intervjuer och samtal. Min uppgift är att med Jörgen Huitfeldt dela på uppgiften att göra Fredagsintervjun och Veckopanelen. Det här är numera min huvudsakliga sysselsättning, och jag kallar mig åter för journalist.

Modererar och intervjuar

Utöver att medverka i redaktionen för Kvartal gör jag uppdrag som moderator och samtalsledare. Jag brukar få uppskattning för skarpa frågor, aktivt lyssnande och förmågan att uppfatta nyanser och undertexter.

Det märkvärdiga med ord

Jag är fascinerad av orden i sig, både de skrivna och orden som talas. Jag hjälper personer som är osäkra på hur man ska uttrycka sig och hur de bäst ska framföra ett budskap för att nå fram till mottagaren. Jag skriver och utvecklar texter och artiklar, läser in speakertexter och ljudböcker och medverkar i poddar. Min grundsyn här är bäst sammanfattad av kulturprofilen och Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt:
– Det märkvärdiga med ord är att de betyder något.

Läs mer

Priser och utmärkelser

Vad jag kan hjälpa dig med

Radiomannen