Om Staffan Dopping

Jag har arbetat med ord, journalistik och kommunikation sedan slutet av 70-talet. Jag har en bakgrund som journalist i radio och tv, bland andra för TT, Radio Stockholm, TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio. Jag har också varit informationsdirektör i Försvarsmakten och seniorkonsult i kommunikationsbyrån K-Street Advisors. I ett par år arbetade jag som fristående konsult i eget företag, med ett avbrott som visstidsanställd på Migrationsverkets kommunikationsavdelning juni 2016–april 2017. Jag var också ledamot av granskningsnämnden för radio och tv fram till mars 2019. Men sedan augusti 2018 arbetar jag på nättidskriften Kvartal.

Blandat, bandat och direkt

De journalistiska uppdragen har varit varierande. Från popprogrammet Listan på 80-talet till Gomorron Sverige, Nyhetsmorgon och Studio Ett på 90- och 00-talen. Jag har också varit nyhetsröst på ärevördiga TT (70-talet) och en av figurerna bakom Radio Stockholms succéer Sommarpuls och Storstadspuls på 80-talet. Mer om dessa år kan du läsa under Biografi och du kan också lyssna på några exempel under Radiomannen.

Spanar och spånar i sociala medier

När radioprogrammet Spanarna startade 1988 var jag en av de tre personer som spanade – inslaget var då en del av P3-programmet Metropol. Jag har ett antal gånger återvänt till Spanarna, och min vana att göra iakttagelser av vår föränderliga och förunderliga värld kommer också till uttryck i mina aktiviteter på sociala medier. På Twitter har jag drygt 22 000 följare.  www.twitter.com/staffandopping  Jag delar också med mig av bilder på Instagram instagram.com/staffandopping och jag bloggar och publicerar poddar här på hemsidan.

Språkpolis

Mitt starka intresse för språket och språkriktighet är en väsentlig del av mitt engagemang. Sedan sommaren 2017 skriver jag krönikor i varje nummer av Språktidningen. Det är personliga reflektioner om ord, fraser och språkbruk – inte sällan med konkreta exempel på lyckat respektive pinsamt bruk av ärans och hjältarnas språk.

Programledare i Kvartal

Sedan sensommaren 2018 är jag fast medarbetare på nättidningen Kvartal, som vill bidra till det demokratiska samtalet genom essäer, intervjuer och samtal. Min uppgift är att med Jörgen Huitfeldt dela på uppgiften att göra Fredagsintervjun och Veckopanelen. Det här är numera min huvudsakliga sysselsättning, och jag kallar mig åter för journalist.

Det märkvärdiga med ord

Jag är fascinerad av orden i sig, både de skrivna och orden som talas. Min grundsyn här är bäst sammanfattad av kulturprofilen och Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt:
– Det märkvärdiga med ord är att de betyder något.

Läs mer

Priser och utmärkelser

Vad jag kan hjälpa dig med

Radiomannen