Dags att sluta sprida osanningen om Palme och lastbilsflaket

ALMEDALEN Nu börjar Almedalsveckan (i morgon söndag, om ni läser det här när inlägget är färskt) och det hela är speciellt i år eftersom vi firar 50-årsjubileum. Ni vet, Almedalsveckan är ju ett fenomen och en politisk/demokratisk mötesplats som är frukten av en ständig evolution som inleddes av Olof Palme som talade här i Almedalen 1968.

Och vi är många som har upprepat den välkända historien om hur Palme, som då ännu inte hade blivit partiledare och statsminister, inledde alltihop genom att hålla ett anförande från ett lastbilsflak i den natursköna Almedalen. Ja, berättelsen förs till och med vidare i den nyskrivna bokantologi om Almedalen, som jag medverkar i. Men just påståendet om Palme, 1968 och lastbilsflaket är inte sant.

Spelar det någon roll om någon liten detalj (detaljer är oftast små) inte stämmer, om helheten ändå är riktig? Jag har mött många, och faktiskt en hel del journalister, som inte tycker att det är något att hänga upp sig på. Nå, det får stå för dem; jag anser att det är av stor vikt att fakta är rätt. Helst alla fakta, inte bara de viktigaste. Så här är mitt bidrag till att invända mot den felaktiga berättelsen om Olof Palme och Almedalen och ett försök att höja utsikterna för att den korrekta skildringen tar över i framtiden.

Så här: Jo visst höll Olof Palme tal i Almedalen 1968. Men han var inte ensam. Det var den 25 juli, Palme var nybliven utbildningsminister och han framträdde tillsammans med näringsminister Krister Wickman. Det hela hade utannonserats i Gotlands Folkblad, och det var inte fråga om renodlade tal. Palme och Wickman skulle också svara på publikens frågor, framgår det av annonsen.

Foto: Hans Hemlin

Lastbilen då? Tja, det fanns ingen där 1968. Palme och Wickman talade från en mobil scen, med ett välvt tak i fonden (en “estradvagn”). Jo, det var i Almedalen, en bit från Kruttornet, men något flak var det inte. Vagnen var av en typ som användes vid evenemang av typ Barnens Dag. Palme var fritidsklädd med tröja och skjorta utan slips. Näringsministern stod vid hans sida.

Men det är inte de här uppgifterna som brukar kopplas till Almedalsveckans ursprung. I stället upprepas den envisa uppgiften om att Palme skulle ha stått på ett lastbilsflak. Varifrån kommer den? Ja, det har nu krupit fram att Palme höll ett anförande i Almedalen tolv år tidigare, redan 1956 (Palme var då 29 år och aktiv i SSU). Och den gången stod han på ett lastbilsflak, som hade försetts med en talarstol i form av en kateder. 1956 alltså. Men det tillfället kan inte rimligen beskrivas som starten på Almedalsveckan. I så fall fyller den 62…

1968 var det valår i Sverige. Året efter höll Palme inget tal i Almedalen. Men 1970 var han tillbaka, och nu stod han i alla fall på något slags släpvagn med en presenning som tak; den var inte ett lastbilsflak, men det är det närmaste ett flak man kan komma. Men det var inte 1968. Såvitt känt finns inget foto från tillfället.

En mycket publicerad bild av Olof Palme på ett lastbilsflak, men den är inte tagen i Almedalen. Den publicerades bl a i Dagens Samhälles Almedalen-special i slutet av juni 2018. (Palme brukade alltid undvika kostym när han var på Gotland, och någon tallskog som den i bakgrunden finns inte nära Almedalen.)

1968 stod han som sagt på en estradvagn med ett slags rundat tak (ni kan se taket på den lilla bilden ovan). Olof Palme stod inte på ett flak med klippor och barrskog i bakgrunden. Den topografin existerar inte nära Kruttornet i Almedalen. Ändå är det ett foto med just sådan natur som i specialnumret av Dagens Samhälle sägs illustrera Palmes historiska tal 1968. Det är alltså inte sant. Bilden är visserligen från rätt år, och den är sannolikt från ett regelrätt valmöte. Men den är inte från Almedalen, den är av allt att döma inte från juli och den är helt säkert tagen på fastlandet.

Hur vet jag nu allt detta? Jo under arbetet med boken om Almedalen (Almedalen – makt, magi och möten”, Handelshögskolan 2018) har jag och andra fått kontakt med gotlandiana-profilen Anders R Johansson, som har forskat kring Palme och Almedalen. I sin tidning Haimdagar (nr 3-4/2016) har Johansson försökt reda ut skrönorna om Palme och lastbilsflaket. Trots att han gjorde detta redan för två år sedan har de falska uppgifterna fortsatt att spridas (även i vår bok, dessvärre; jag är inte oskyldig själv.)

Förstasidan av Haimdagar nr 3-4/2016

Men nu är det väl ändå dags att vi slutar sprida osanningen om Palme och lastbilsflaket!? Särskilt märkligt är det att publicera ett foto där Palme står i full politikerkostym med en barrskog i bakgrunden och hävda att detta är det historiska tillfället som lade grunden för Almedalsveckan.

*********************************************

Detta klarläggande om var och hur Olof Palme startade Almedalen-sagan är sannolikt inte av revolutionerande natur. (Och Anders R Johansson var först.) Men kan det finnas ett egenvärde i att vi i det offentliga samtalet slutar att upprepa falsarier, om det är otvetydigt att det är just falsarier? Jag anser det.

Stort tack till Anders R Johansson och tidskriften Haimdagar som till största delen utgör min källa till denna bloggtext

P.S Aftonbladet publicerade samma uppgifter som ovan i en artikel av Robert Aschberg den 5 juli, alltså fem dagar efter att denna bloggtext såg dagens ljus.

Region Gotland har också uppdaterat sin information om Palmes tal i Almedalen 1968, och mer fakta och fler bilder från händelsen finns HÄR.