Därför blev Alliansen störst i valet
Igår var jag på United Minds eftervalsanalys där opinionschefen Carl Melin inledde med en summering av sin egen valdagsundersökning, han ger många av resultaten i dagens artikel på DN Debatt för den som vill tränga in i det.
Sverigedemokraterna vann fler väljare från de borgerliga än från de rödgröna, visar United Minds undersökning. Moderaterna har övervikt män medan Socialdemokraterna har blivit “kvinnligare”. Om vi inte hade haft manlig rösträtt i Sverige skulle de rödgröna ha vunnit valet.
En särskilt intressant lärdom är att en mycket stor del av väljarna hade högre tankar om Alliansens förmåga att hålla ordning och reda på Sveriges ekonomi, även på den rödgröna sidan.
De opinionsrörelser som avgjorde valet skedde inte under sommaren och i augusti utan mellan april och juni, ansåg Carl Melin. Och frågan är om det inte är de rödgrönas egna göranden och låtanden som under den tiden kan ha sänkt dem i opinionen, funderar jag själv. Vad skulle det annars vara?
Socialdemokraterna gjorde ju en upphämtning alldeles i valrörelsens slutfas, och det var huvudsakligen kvinnor som då valde S efter att tidigare ha sympatiserat med ett annat rödgrönt parti.
Ursula Berge var en av kommentatorerna på eftervalsdiskussionen på United Minds och Prime PR, och hon hade inte höga tankar om de rödgrönas valrörelse, den var i huvudsak reaktiv. Och om man vill göra ett politiskt utspel om barnomsorgen, var det verkligen avgiftsnivån som var problemet?
Timbros Thomas Idergard tyckte att borgerligheten kunde sluta späka sig efter valet. Gläd dig du svenska borgerlighet, det är så vi ska se på resultatet. Sverige har normaliserats, tyckte Idergard.
Niklas Nordström, konsult på Prime PR och tidigare SSU-ordförande, tyckte att det var märkligt att många socialdemokrater inte var beredda på “det moderata projektet”. Om man har läst Anita Kratz bok om Fredrik Reinfeldt så framgår hans strategi klart, men konstigt nog finns det ledande partiföreträdare som inte har läst boken, enligt Nordström.
Socialdemokratiska riksdagsledamoten Veronica Palm var självkritisk och ansåg att det inte räcker för S att ha lite rådslag och byta partiledare. Det var för mycket av lappa och laga, ansåg Arenas Håkan A Bengtsson som också var med på United Minds analytiska seminarium.
Det var en mycket upplysande övning, och för egen del tycker jag att den allmänna (mediala) eftervalsdiskussionen i alltför hög grad ägnar sig åt Sverigedemokraternas intåg. En sak är säker: Socialdemokraternas behov av förnyelse är otroligt starkt, och den omstöpning som väntar kommer nog att börja mycket snart. Det är önskvärt att Mona Sahlin stannar kvar som partiledare och driver den här processen, tycks vara den allmänna meningen.